Závery medzinárodnej konferencie 2019 v Malage

1) V rámci globálneho scenára sa od roku 2009 značne rozšírila striedavá starostlivosť, hoci výhradná starostlivosť matiek stále prevláda.
2) Potreba spoločných pojmov: Pojmy striedavá starostlivosť, rodičovská zodpovednosť, kontakt alebo prístup sa v jednotlivých krajinách líšia. Z hľadiska sociológie je to nevýhoda pre porovnávacie štúdie.
3) Právne ukotvenie striedavej starostlivosti zvyšuje možnosť dospieť k dohode o striedavej starostlivosti prostredníctvom mediácie. Povinná mediácia nemá zmysel, ak je väčšia pravdepodobnosť, že jeden z rodičov (podľa pohlavia) získa dieťa do svojej starostlivosti.
4) Súd vymenúva rodičovského koordinátora s dvojakým cieľom: predchádzanie možným sporom a pomoc rodinám. Ak sa spor nakoniec dostane na súd, sudcom bude pri rozhodovaní pomáhať rodičovský koordinátor, ktorý koná ako odborný poradca.
5) Uplatňovanie najlepšieho záujmu dieťaťa pri určovaní starostlivosti sa u veľmi malých detí netočí okolo uprednostnia starostlivosti matky.
6) Najlepším právnym modelom by mal byť model založený na serióznych a spoľahlivých údajoch.
7) Potreba Eurobarometra vydaného pre striedavú starostlivosť [po rozvode a rozchode].
8) Je potrebné vyvinúť väčšie úsilie na výskum a objasnenie skutočných dôsledkov uplatňovania striedavej starostlivosti na blaho dieťaťa a odporúčané trvanie pobytu dieťaťa u každého rodiča. Vyžadujú sa ďalšie výskumné a objektívne údaje.
9) Hlavnou požiadavkou, ktorú vyžaduje režim striedavej starostlivosti, je skutočná schopnosť oboch rodičov vykonávať rodičovské povinnosti a zodpovednosti s cieľom zaručiť najlepší záujem dieťaťa. Súd musí skontrolovať dôkaz o existencii tejto spôsobilosti.
10) Je potrebné, aby obaja rodičia boli schopní udržiavať vzťah založený na aspoň minimálnom vzájomnom rešpekte.
11) Systém striedavej starostlivosti neznamená rovnaké rozdelenie času starostlivosti medzi rodičov. Naopak, usiluje sa o spravodlivé rozdelenie času v súlade so zamestnaním.
12) Prezumpcia v prospech striedavej starostlivosti by mohla byť užitočným východiskovým bodom. Takto by bolo prijateľné obhajovať skutočnosť, že vyvrátiteľná prezumpcia sa zakladá na skutočnosti, ktorá odráža obvyklý spôsob rozhodovania súdov. Diskusia je zameraná na zlučiteľnosť tejto domnienky so zásadou blaha dieťaťa.
13) Nie spravodlivosti pre jednu polovicu na úkor druhej ... v žiadnej oblasti. Nejde o zníženie ochrany žien. Ide o vykonanie potrebných opráv, z ktorých budú mať
ženy priamy úžitok ... aj všetci ostatní.
14) Rozhodnutie o starostlivosti o dieťa nemôže závisieť od schémy zohľadnenia trestu. Naopak, k určeniu uplatňovania najlepšieho záujmu dieťaťa
by mali viesť otvorené kritériá.
15) Rodičovský plán by sa mal stať nástrojom široko a nevyhnutne využívaným na samoreguláciu a na rovnosť pri zdieľaní rodičovstva.
16) Úroveň konfliktu v prípadoch striedavej starostlivosti je výrazne nižšia ako v prípadoch výlučnej starostlivosti jedného rodiča, z čoho vyplýva menší konflikt pred súdom.
17) Ako môžeme pomôcť traumatizovaným rodičom prevziať zodpovednosť za najlepší záujem dieťaťa? Prevezmite svoju vlastnú zodpovednosť. Neobviňujte len druhú osobu, ale komunikujte a praktikujte to, čo kážete.