Boju proti popieraniu zavrhnutia rodiča sa venoval vo svojom článku z novembra 2023 profesor Edward Kruk. V texte sa sústredil na vyvrátenie tvrdení, ktoré odmietajú zavrhnutie (vymazanie) rodiča ako formu násilia v rodine.
Tri kľúčové myšlienky článku sú:
- Zavrhnutie rodiča je forma rodinného násilia, ktorá je zameraná na inak zdravé vzťahy medzi rodičmi a deťmi.
- Vedecký status zavrhnutia rodiča bol potvrdený rozsiahlym výskumom.
- Nepravdivé tvrdenia proti konceptu zavrhnutia rodiča možno vyvrátiť existujúcimi vedeckými dôkazmi.

 

Autor upozorňuje na 10 bodov, ktoré sú dôležité pri namietaní tvrdenia, že zavrhnutie rodiča je podvod:

1. Vedci dosiahli konsenzus, že zavrhnutie rodiča je formou rodinného násilia a intímneho partnerského násilia, ako aj formou zneužívania detí.
2. Intímne partnerské násilie, rodinné násilie a zavrhnutie rodiča nie sú rodovo podmienené javy; muži aj ženy sú páchateľmi aj obeťami.
3. Väčšina intímneho partnerského násilia, rodinného násilia a zavrhnutia rodiča nie je závažná, ale závažné formy každého z nich majú zničujúce následky pre rodičov aj deti.
4. Je oveľa pravdepodobnejšie, že sa nájde podložené tvrdenie o zneužívaní voči rodičom, ktorí sa snažia pretrhnúť vzťah dieťaťa s druhým rodičom, ako proti zavrhnutým rodičom.
5. Niet diskusie o tom, že je potrebné súdom určiť starostlivosť o dieťa v prípadoch preukázaného rodinného násilia; je však mylné predpokladať, že v rodinách so silnými konfliktmi sa bežne vyskytuje závažné rodinné násilie.
6. Hoci väčšina rozvodov so silným konfliktom nezahŕňa násilie v rodine, polovica prvého násilia v rodine sa vyskytuje v kontexte kontradiktórneho rozvodu „víťaz berie všetko“ a hrozby zavrhnutia rodiča.
7. Rodinné usporiadania so spoločnou alebo striedavou starostlivosťou po rozchode rodičov môžu slúžiť ako zábrana pred intímnym partnerským násilím, rodinným násilím a zavrhnutím rodiča a sú ochranným faktorom pre deti.
8. Obvinenia z intímneho partnerského násilia a rodinného násilia nie sú to isté ako skutočné preukázané prípady rodinného násilia. Falošné obvinenia z rodinného násilia v kontexte rozvodov so súperením v štýle „víťaz berie všetko“ sú bežné.
9. Dva najvýznamnejšie faktory pri prispôsobovaní detí na situáciu po rozvode sú udržiavanie zmysluplných vzťahov s oboma rodičmi v rámci spoločnej alebo striedavej starostlivosti a ochrana pred rodinným násilím.
10. Intímne partnerské násilie, rodinné násilie a zavrhnutie rodiča je potrebné posudzovať ako trestné veci a prekážky, ktoré bránia vziať páchateľov na zodpovedať a chrániť obete, je potrebné uznať, rozpoznať a odstrániť.

Celý článok v angličtine je dostupný na
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/co-parenting-after-divorce/202311/countering-denialism-about-parental-alienation