Dr.Linda Nielsen o výsledkoch výskumov na tému spoločnej starostlivosti o deti po rozchode rodičov.

2.12.2021 prostredníctvom verejne dostupného webináru hovorila pani Dr. Nielsen o spoločnej starostlivosti s Dr. Rakesh Kapur.

Na pozvanie Dr. Kapura hovorila o výsledkoch výskumov, o dôležitosti oboch rodičov v živote detí a záverom spomenula aj svoje tri knihy.

V odkaze nájdete celý rozhovor, v článku prinášame podstatné a najdôležitejšie informácie.

Búranie mýtov o zdieľanom rodičovstve: Dr. Rakesh Kapur v diskusii s D. Lindou Nielsen

  1. Ukazujú vaše výskumy nejaké rozdiely vo výsledkoch fyzickej starostlivosti o deti nezávisle od príjmov a od konfliktu medzi rodičmi? Ukazuje týchto 60 štúdií rozdiely v blahu detí podľa toho, či sú vo výhradnej starostlivosti jedného rodiča?

Počas 40 rokov sme vykonali 60 výskumných štúdií. Vrátila som sa k nim a porovnávala som výsledky blaha detí. Zamerali sme sa na dve skupiny detí. Prvou skupinou boli deti, žijúce s matkou a s otcom sa stretávali približne 10% času. Druhá skupina boli deti, žijúce v spoločnom rodičovstve, pričom zdieľali svoj čas počas celého roku v rozmedzí medzi 35 - 50% času s oboma rodičmi.

V 14 krajinách desaťtisíce detí z rôznych kultúr ukázali, že deťom sa zlepšil život, ak žili v spoločnej rodičovskej rodine, čo znamená, že majú dva domovy a nežijú len s jedným rodičom, pričom k druhému chodia na návštevy Majú dva domovy, dvoch rodičov, ktorí sa zapájajú do každodenného života svojich detí, pričom ide o deti od veku dojčiat až do veku 18 rokov..

V 14 krajinách v 60 výskumoch deti vo všetkých vekových skupinách, chlapci, aj dievčatá bez ohľadu na ekonomickú situáciu rodiny, výskumy potvrdzujú, že tieto deti boli menej depresívne, menej z nich má úzkostné poruchy, menej z nich má sklony k delikventnému správaniu, v tejto skupine detí je menej agresívnych detí a aj menej šikanovania. Tieto deti majú lepšie výsledky v škole, lepšie vzťahy s učiteľmi a menej často menia školy, berú drogy, fajčia. Čo ma najviac šokovalo bolo zistenie, že majú celkovo lepší zdravotný stav, čo súvisí so stresom. Každý dospelý vie, ako zle na zdravie vplýva stres a tak následkom stresu trpí imunitný systém. Tieto deti mali menej bolestí hlavy, menej bolestí žalúdka, lepšie v noci spali, mali menej ťažkostí s jedlom, boli celkovo na tom zdravotne lepšie. Prečo? Pretože mali v živote menej stresu, pretože mali v živote aj mamu aj otca rovnako zapojených do ich životov.

Veľa ľudí hovorí, že deti budú vystresované, ak budú žiť v dvoch domovoch, vraj to je pre deti ohrozujúce.

Nie je to tak.

Deti, ktoré žijú v dvoch domovoch a majú možnosť byť rovnocenne a kvalitne s oboma rodičmi majú aj oveľa lepšie vzťahy s mamou, majú lepší vzťah s otcom a majú lepší vzťah so starými rodičmi. Tieto výsledky sa týkajú aj úplne malých detí od batoliat, cez predškolský vek. Nezabúdajme na dôležitosť starých rodičov a celej ďalšej rodiny. Všetky ukazovatele majú lepšie deti, ak žijú v dvoch domovoch v rámci spoločného rodičovského plánu a majú kvalitnejšie vzťahy s celou širokou rodinou.

  1. Aké sú výsledky výskumov pri starostlivosti o úplne malé deti?

5 výskumov bolo venovaných deťom od veku batoliat do veku 4-5 rokov. Aj v týchto štúdiách vyšli výsledky lepšie deťom v zdieľanom rodičovstve. Mali menej stresu, boli na tom emocionálne lepšie, vieme, že mnohé deti majú astmu a deti, ktoré žili v spoločnej starostlivosti mali oveľa lepšie kontrolované príznaky astmy, mali menej astmatických záchvatov, mali menšie fyzické príznaky astmy. Inými slovami, rodičia si zdieľali deti, delili sa o batoľatá, delili sa o štvorročné deti, a tieto deti si okrem iných ukazovateľov lepšie rozumeli so svojim kamarátmi na hranie.

  1. Aké ďalšie výsledky ste zistili ?

60 štúdií nám potvrdilo, že deti v spoločnom rodičovstve dosahujú vyššie IQ, majú vyššiu kvalitu života, lepšie šance na priemernú dĺžku života. Nesmieme zabudnúť, že spokojný život má vplyv na priemernú dĺžku života a že k spokojnému životu patria aj kvalitné vzťahy s rodičmi.

Asi polovica štúdií sa zaoberá aj konfliktom medzi rodičmi. V podstate ide o rodičov, ktorí sú nepriatelia, nemajú sa radi, nie sú spolupracujúcimi rodičmi. Ak dáte tieto deti so spoločného rodičovstva v dvoch domovoch, stále sa im darí lepšie, ako deťom, ktoré žijú len s matkou a s otcom sa stretávajú na návštevách. Konflikt medzi rodičmi nie je pre deti dobrý, ale konflikt pretrváva, aj keď dáte deti matke. Deti vedia, že sú ich rodičia v konflikte. Ak dieťa ponecháme len matke, tak tento konflikt nezmizne, pretože otec je nahnevaný, že je s dieťaťom málo a že sa musí domáhať viac času. Ak majú rodičia konflikt a ak sa chcú obaja starať o deti a dáte dieťa len jednému, vytvoríte ďalší konflikt, ktorý by nemusel byť, ak by deti boli u oboch svojich rodičov. Detí vnímajú konflikt medzi rodičmi, cítia bolesť a smútok z toho, že ich rodičia spolu nežijú, tak im dajte náplasť na ich bolesť a dajte im oboch rodičov hneď. Ak je dieťa len u jedného rodiča, vzniká konflikt o tom, kedy má byť u druhého a tento rodič sa neustále domáha viac času, podporujete v deťoch druhý hendikep - prvý je ten, že mama a otec spolu nežijú a druhý je ten, že s jedným z rodičov je dieťa málokedy.

Odstráňte tento zdroj konfliktu tým, že deti dostanú hneď po rozchode starostlivosť oboch rodičov.

Aj v manželstve, v úplnej rodine majú otec a mama rozdielne povahy, pohľady na výchovu, názor na náboženstvo, deti však milujú svojich rodičov podľa náboženstva alebo podľa povahy, či zvykov. Každý z rodičov má čím prispieť k blahu a k úspechu dieťaťa.

  1. Ako teda hovoriť o nutnosti a dôležitosti spoločnej starostlivosti?

Odborníci, sudcovia v mnohých krajinách konajú a rozhodujú podľa zvykov, podľa svojich emócií. Sú to presvedčenia, ktoré nie sú založené na vede. Kedysi sa považovalo za správne pri výchove detí môcť ich aj udrieť, bola to súčasť disciplíny, a vidíte, dnes sa ukazuje, že sme to nerobili správne. Napríklad ľudia verili a možno ešte stále veria, že deti sa viažu na svoju matku a vytvárajú silnú pripútanosť. Tieto veci sú úplne inak, ako sa zvykne tvrdiť, už 6 mesačné dieťa má v zdravej rodine silné a rovnocenné puto aj k otcovi. Musíme nechať vedu, aby viedla cestu. Kedysi sa liečilo pijavicami, urobili sme v minulosti veľa hlúpostí a mali by sme to napraviť. V prvých 4 rokoch sú deti najviac pripravené na rozvoj pripútanosti, prečo by som svoje dieťa oberala o možnosti lásky, ak si tou láskou dieťa tvorí oxytocín. Tou najlepšou vecou, akú môže otec urobiť pre svoje dieťa je dávať mu lásku. Hneď, ako sa dieťa narodí.

Znepokojuje ma, že mnohé politiky neberú ohľad na vedu a nechávajú si svoje presvedčenia a nimi pripravujú dieťa o rodiča.

  1. Môžeme teda spoločné rodičovstvo nazvať prevenciou?

Je to ako keby sme odopierali deťom vakcínu proti osýpkam až do doby, kým budú mať 6 rokov, a pritom vaše deti už môžu byť mŕtve, ak im vakcínu nedáme skôr. Takže rovnako, ako hneď, ako je to možné chránime deti na základe vedy pri vakcinácii, musíme deti chrániť vo všetkom. Ak veda ukazuje, že je pre dieťa dobré, že vaše batoľa, vaše štvorročné dieťa  má prospech z toho, že je otec aktívne zapojený do výchovy, potom to robme. Ak otec vidí svoje dvojročné dieťa raz za dva týždne a my vieme na základe vedy, že mozgy detí potrebujú neustály kontakt s ľuďmi, ktorých milujú, potom považujte prítomnosť otca za vakcínu a robte to.

V tých 60 štúdiách boli aj deti, ktoré žijú v jednom domove u matky možno aj dva roky a my vieme, že súdom trvá aj rok alebo viac nastaviť veci inak, potom tie deti presťahujte do dvoch domovov hneď. Osoh, aký to bude mať na deti, berte ako vakcínu. Povedzme, že vaše dvojročné dieťa navštevuje jasle a vy sa dozviete, že sú aj lepšie jasle a lepšia škôlka. Presťahujete  svoje dieťa do tej lepšej škôlky či jaslí, alebo ich necháte tam, kde je sú, hoci máte dôkazy o tom, o koľko lepšie a zdravšie im bude v tej novej škôlke?

  1. Čo nám teda hovorí veda a výskumy?

Veda dospela do bodu, kedy môžeme bez akýchkoľvek pochybností povedať, že zdieľané rodičovstvo je najlepším usporiadaním za akýchkoľvek okolností, takže zostáva približne 5% prípadov, kde dochádza k domácemu násiliu a zneužívaniu, dovoľte mi vynechať ma z tohto formátu a pozrime sa na väčšiu vedeckú komunitu, kde je teraz konsenzus. Pre deti všetkých vekových kategórií - dojčatá, batoľatá tých sto desať výskumníkov hovorí, že zdieľané rodičovstvo je najlepšie pre deti. Existuje ďalšia skupina odborníkov v Spojených štátov, ktorá je najväčšou organizáciou pre duševné zdravie a títo odborníci apelujú  na rodinné súdy a volajú na Americkú asociáciu zmierovacích rodinných a zmierovacích súdov: „Áno, toto je najlepšia alternatíva.“ Musíme sa poučiť z príkladov krajín, kde to funguje a prejsť spoločenskou transformáciou využívajúc vedecké dôkazy.

  1. Vzťah otca a dcéry.

Už desaťročia vieme, akí dôležití sú otcovia pre deti, takže to nie je novinkou vo výskume a vývoji dieťaťa. Výskum nepodporuje, že by dievčatá opúšťali svojich otcov kvôli tomu, aby mali lepší vzťah s matkou. Kvalita vzťahov otca a dcéry má väčší vplyv na život ako vzťah dcéry s matkou v štyroch oblastiach života dcéry. Čiže v 4 oblastiach života je pre dievča dôležitý jej vzťah s otcom. Sú to

  1. Vzťah dcéry s mužmi, kvalitnejšie vzťahy, sexuálny život, menej rizikové, menej pravdepodobné vzťahy s mužmi, ktorých nemiluje, menej pravdepodobné, že bude trpieť depresiou, je menej pravdepodobné, že bude trpieť poruchou príjmu potravy, brať drogy a alkohol. Takže, ak chcete chrániť svoju dcéru pred hlúpymi rozhodnutiami mužov, chráňte jej vzťah s otcom.
  1. Druhou oblasťou je kariéra vašej dcéry, jej budúce zamestnanie, ktoré je užšie spojené s kvalitou jej vzťahu s jej otcom. Prečo? Pretože otec je ten, kto na vás tlačí a povzbudzuje vás, aby ste skúšali vec, ktorá vás vystrašila. On vás podporil k odvahe a naučil vás, ako sa nebáť. Tá pochádza najčastejšie od otca. Napísala som tri knihy o vzťahu dcéry a otca. O úžasnom vodcovskom sebavedomí otcov, ktoré vedia preniesť na svoje dcéry.

Musíme použiť vedu, aby sme zničili negatívne stereotypy o otcoch, že sú menejcenní. Stereotyp, že sú otcovia menej dôležití ako matky, veda nepodporuje. Ďalej nech čo najskôr nasleduje zmena zákonov o opatrovníctve a dajte deťom u vás dar a to taký, že im dáte ich otcov. Spomeňte si na druhú svetovú vojnu, na Hitlera a na masy ľudí, ktorí uverili a nechali sa zmanipulovať.

Ak chcete mať v krajine múdre, vzdelané, sebavedomé a nezávislé ženy, dajte im otcov. Nečakajte, kým budú mať 6 rokov. Dajte deťom otcov hneď.

Ďakujeme za rozhovor.

Zdroj :

https://www.youtube.com/watch?v=29jFOEyV_S0&t=373s

(Zdieľané rodičovstvo: Potreba a právo dieťaťa,  Hosťujúci rečník: Dr Linda Nielsen, profesorka psychológie dospievania a vzdelávania na Wake Forest University. Jej výskum a kurzy sú zamerané na spoločnú starostlivosť o deti s rozídenými rodičmi a vzťahy otec-dcéra, s osobitným dôrazom na rozvedených otcov. Okrem mnohých akademických článkov napísala tri knihy o vzťahoch medzi otcom a dcérou a vysokoškolskú učebnicu Adolescence: A Contemporary View. Odkaz na články Dr Lindy Nielsen: https://drive.google.com/drive/folder...)

Preložila Iveta Kačkovičová