Informácie o konferencii 2023 v Aténach od Shared Parenting Scotland

15. mája 2023 Ian Maxwell

Na konferencii, ktorú usporiadala Medzinárodná rada pre striedavú starostlivosť (ICSP) v Aténach v roku 2023 sa stretli delegáti z 34 krajín, aby si vypočuli viac ako 100 rečníkov vrátane týchto prezentácií:

Sudca Pedro Raposa de Figueiredo z Centra pre justičné štúdie v Portugalsku opísal, ako portugalskí rodinní sudcovia vo všeobecnosti považujú striedavú starostlivosť za najlepší záujem detí a že výhradná starostlivosť jedného rodiča by mala byť nariadená len vo výnimočných prípadoch. Sudca musí zostať neutrálny, aktívne počúvať, podporovať komunikáciu medzi rodičmi, sústrediť sa na deti a stanoviť hranice. Ak je nariadená striedavá starostlivosť, rodičia to zvyčajne nakoniec akceptujú – a ak sa súdne rozhodnutie neplní, za nedodržiavanie sa ukladajú sankcie. Včasná intervencia je kľúčová a sudcovia by mali hľadať jasné a podrobné plány rodičovstva.

Reeta Tolvonen a Hanna Ristimaiki z Fínskej asociácie pre poradenstvo pre deti a rodinu (KASPER) opísali Skupiny pre deti z rozvedených rodín, ktoré prevádzkujú pre skupiny 5-9 detí vo veku 7-12 rokov. Deti z rozvedených rodín navštevujú tieto stretnutia, aby sa porozprávali o tom, ako ich rozvod ovplyvnil. Stretnutia pokrývajú: čo nás spája; čo si pamätáte o rozvode; emócie detí a ich zvládanie; nádeje, priania a rady rodičom a osobné zdroje. Celá skupina napíše list od všetkých detí všetkým rodičom, v ktorom im povie, čo cítia a čo by sa mohlo zmeniť, ktorý rodičom predložia na záverečnom stretnutí skupiny. Podporou detí prostredníctvom tejto skupinovej práce KASPER pomáha rodičom v spolupráci. Na otázku 96 % zúčastnených rodičov uviedlo, že táto skupinová práca mala pozitívny vplyv na vzťah s ich dieťaťom. 56 % uviedlo, že to pomohlo aj spolupráci rodičov. Medzi komentármi boli: „Bolo mi potešením počuť dobrú spätnú väzbu o našom dieťati a cítili sme sa dobre, že sme naň spoločne hrdí“ a „Keď dieťa dostalo pomoc, moje vlastné bremeno sa uvoľnilo a získal som viac zdrojov“.

Neuropsychologické účinky rodičovského konfliktu na vývoj dieťaťa opísala Maria Filomena Ribeiro de Fonseca Gaspar z Coimbrskej univerzity v Portugalsku. Nadmerný stres narúša architektúru vyvíjajúceho sa mozgu v prvých ôsmich rokoch života. Deti reagujú impulzívne alebo sa cítia ohrozené, hoci skutočnej hrozby niet, a potom zostávajú úzkostné. Poskytovanie online vzdelávania v oblasti spolurodičovstva na túto tému môže pomôcť rodičom a v Portugalsku sa toto školenie poskytuje aj učiteľom, aby im pomohli pochopiť a vyrovnať sa so správaním detí, ktoré boli zasiahnuté konfliktom. Ak majú deti bezpečný a spoľahlivý vzťah s dospelým, ako je príbuzný alebo učiteľ, môže im to poskytnúť ochranu. Pri riešení tohto problému nie je cieľom odobrať rodičov kvôli veľkému konfliktu, ale pomôcť týmto rodičom pochopiť, ako ovplyvňujú svoje deti. 2-hodinové skupinové sedenia počas 8 týždňov (Crianças no Meio do Conflito) pomáhajú rodičom rozvíjať komunikačné schopnosti a regulovať emócie, aby mohli byť spolurodičmi a chrániť svoje deti pred konfliktom.

Jesper Lohse zo Svetovej rodičovskej organizácie z Dánska opísal, ako vedú prípad diskriminácie v oblasti ľudských práv proti dánskej vláde týkajúci sa diskriminácie v celom rade otázok vrátane rodičovskej dovolenky, zdieľania informácií, sociálnych dávok a nerovnakej podpory pre otcov trpiacich násilím.

Emma Johnson, zakladateľka rich-singlemommy.com a Moms for Shared Parenting, čerpala zo svojich marketingových skúseností, aby navrhla lepšie spôsoby podpory striedavej starostlivosti, hoci tvrdila, že rovnomerná starostlivosť je lepšou a jasnejšou variantou ako striedavá starostlivosť. Jej nápad na efektívny slogan: "Výsledky štúdií zistili, že keď rodičia žijú oddelene, rovnomerné rozvrhy sú pre deti najlepšie."
Don Hubin z National Parents Organization v USA a George Piskor a Brian Ludmer zo skupiny Equal Shared Parenting Group v Kanade ukázali, že v priemere 75 % verejnosti v severoamerických a európskych prieskumoch podporuje striedavú starostlivosť a táto podpora je konzistentná bez ohľadu na pohlavie, vek a politickú príslušnosť v USA.

Susana Carmona z CIBERSAM Mental Health Institute v Madride vo fascinujúcej relácii o neurovede v oblasti rodičovstva opísala, ako matky vykazujú významné zmeny v štruktúre mozgu počas tehotenstva a počas nasledujúcich troch rokov. U otcov sa v tomto období prejavujú menšie zmeny. Jodi Pawluski z Rennes University vo Francúzsku ďalej hovorila o prepojeniach medzi názormi otca na starostlivosť, štruktúrou mozgu a synchróniou medzi mozgami otca a dieťaťa.

Škála preberaných tém ukázala, že v súčasnosti sú výhody striedavej starostlivosti uznané v medzinárodnom meradle a pozornosť sa presúva na to, ako výskum a prax môžu najlepšie prispieť k dosiahnutiu tohto cieľa.

Pôvodný článok v angličtine si môžete prečítať na

https://www.sharedparenting.scot/athens-shared-parenting-conference/