Podobne ako vy, aj my si myslíme, že najlepším prostredím pre výchovu detí je rodina. Spokojná fungujúca rodina je najlepší predpoklad, aby zabezpečila deťom všetko, čo potrebujú k zdravému duševnému a telesnému vývoju.

V každej rodine však prichádza k problémom, ktoré treba riešiť. Niektoré rodiny si dokážu vyriešiť svoje problémy, sú však aj také, ktoré si s nimi nevedia poradiť. V týchto rodinách problémy narastajú a čoraz častejšie prichádza k rozvodom.

Rozvod je traumatizujúci zážitok pre všetkých členov rodiny. Rodičia však majú po rozvode viac možností, rozhodnúť o svojej ďalšej ceste životom ako deti. Deti majú veľmi malé možnosti ovplyvniť svoj ďalší osud. Rozvod na ne vplýva ešte horšie ako na rodičov. Deti majú rady svojich rodičov a nechcú, aby sa rodičia rozvádzali. Často si dokonca domýšľajú, že príčinou rozvodu sú samotné deti.

Ak uvažujete nad rozvodom, skúste si najskôr prečítať tento článok. Pokiaľ máte rodinné problémy a chcete pred rozvodom využiť všetky možnosti zachovania funkčnej rodiny, mali by ste skúsiť pomoc mediátora. Viac o mediácii sa môžete dočítať na stránkach Asociácie mediátorov.

Keď ste využili všetky možnosti a napriek tomu ste nedokázali rozvodu predísť, pravdepodobne budete hľadať advokáta. Veľmi vám odporúčame, aby ste uzatvorili vlastnú dohodu ohľadne starostlivosti o deti po rozvode. Ak má byť dohoda uzatvorená v najlepšom záujme vašich detí, mali by ste sa ako rodičia spolu pokúsiť o vysvetlenie situácie vašim deťom a brať do úvahy názory vašich detí. Vaše deti ani po rozvode nechcú prísť o rodičov. Nechcú prísť ani o matku, ani o otca. Aby ste im vyšli v ústrety, môžete sa vzájomne dohodnúť na striedavej starostlivosti o deti po rozvode. Striedavá starostlivosť je najlepší model usporiadania vzťahov po rozvode, aby deti mali naďalej oboch rodičov. Pri striedavej starostlivosti sú deti striedavo raz u jedného rodiča a rovnako dlhý čas u druhého rodiča. Typicky sa využíva obdobie týždňa, 2 týždňov, mesiac, ale sú aj prípady, kedy bývajú deti rok u jedného rodiča a rok u druhého. Dohodou na striedavej starostlivosti zároveň predítete sporom ohľadne výšky výživného. Pri striedavej starostlivosti totiž nie je potrebné stanoviť výšku výživného - obaja rodičia sa podieľajú na výživnom rovnakým podielom. Môžete si prečítať aj ďalšie informácie o výhodách striedavej starostlivosti.

V prípade, že ste sa rozhodli pre striedavú starostlivosť o deti, môžeme vám odporučiť konkrétne rady z www.childrenofeurope.cz.

Skúste zvážiť, aké vážne dôvody vám bránia starať sa o deti striedavo. Ak máte takéto dôvody, dohodnite sa na inej forme porozvodovej starostlivosti o deti. Aj v tomto prípade vám odporúčame dohodu, ktorá je lepšia ako dlhé a vyčerpávajúce súdne spory.

Pri rozvodovom konaní vás môžu zaujímať aj tieto informácie.