Závery medzinárodnej konferencie 2023 v Aténach

1. Opätovne sme potvrdili hlavný záver z našej prvej medzinárodnej konferencie: Existuje konsenzus, že ani zúženie najlepších záujmov dieťaťa, ani výlučná starostlivosť jedného rodiča alebo stanovenie jedného bydliska dieťaťa, neslúžia potrebám detí a rodín po rozvode. Existuje konsenzus, že striedavá starostlivosť je životaschopné usporiadanie rodiny po rozvode, ktoré je optimálne pre rozvoj a blaho detí, vrátane detí rodičov vo veľkom konflikte. Dĺžka pobytu dieťaťa u každého rodiča pri striedavej starostlivosti, potrebná na dosiahnutie blaha dieťaťa a pozitívnych výsledkov, je minimálne jedna tretina, pričom ďalšie prínosy prináša dlhšia doba až do rovnakého (50-50) rodičovského času, zahŕňajúca aj pracovné dni v týždni (rutina), aj víkendy (voľný čas).

2. Opätovne sme potvrdili hlavný záver z našej druhej medzinárodnej konferencie: „Keďže striedavá starostlivosť zahŕňa obe, spoločnú rodičovskú autoritu otcov a matiek (rozhodovanie) a spoločnú rodičovskú zodpovednosť otcov a matiek za každodennú výchovu a blaho detí, v súlade s vekom a vývojom detí, existuje konsenzus, že zákonná implementácia striedavej starostlivosti, vrátane prevzatia spoločných zodpovedností a prezumpcie spoločných práv otcov a matiek, ktorí žijú spolu alebo oddelene, má byť zakotvená v zákone.“

3. Posilnili sme hlavný záver z našej tretej medzinárodnej konferencie: Na základe súčasných dôkazov z výskumov môžu vedci v sociálnej oblasti teraz s istotou odporučiť tvorcom politík uprednostnenie striedavej starostlivosti. V súčasnosti existuje toľko dôkazov pre podporu striedavej starostlivosti, že dôkazné bremeno by mali niesť skôr tí, ktorí sú proti nej, ako tí, ktorí ju podporujú.

4. Opätovne sme potvrdili hlavné odporúčanie z našej štvrtej medzinárodnej konferencie, v ktorej sme vyzvali Výbor OSN pre práva dieťaťa, vlády a profesijné združenia, aby zakotvili striedavú starostlivosť ako základné právo dieťaťa. Išli sme ďalej, keď sme uviedli, že je potrebná Charta zodpovednosti za potreby detí v období rozchodu a rozvodu rodičov a že zdieľaná rodičovská zodpovednosť je najviac v súlade so zodpovedným prístupom k potrebám dieťaťa, ktoré sú v jeho najlepšom záujme. Existuje konsenzus, že spoločenské inštitúcie, vrátane verejných a súkromných inštitúcií sociálnej starostlivosti, súdov, správnych orgánov a zákonodarných orgánov, sú zodpovedné za to, aby podporili rodičov v ich spoločnej zodpovednosti za riešenie potrieb svojich detí pri rozchode a rozvode.

5. Existuje konsenzus, že nedostatok zodpovednosti u ľudí a nedostatočná zodpovednosť sociálnych inštitúcií, vrátane verejných a súkromných inštitúcií sociálnej starostlivosti, súdov, správnych orgánov a zákonodarných orgánov, sú významným faktorom ohrozujúcim blaho detí pri rozchode a rozvode rodičov, a naliehavo sú potrebné silné štruktúry inštitúcií so spoločenskou zodpovednosťou, ktoré by sa mali okamžite vytvoriť.

6. Zároveň existuje konsenzus, že rodičia nesú zodpovednosť za vyvolávanie problémov, akými sú zavrhnutie rodiča a psychické poruchy u detí. Rodičia a odborníci by si mali uvedomovať rôzne druhy pripútania a motiváciu svojich presvedčení, odborná podpora na prelomenie medzigeneračného cyklu takýchto škodlivých rodinných vzorcov a dynamiky je životne dôležitá.

7. Opätovne sme potvrdili hlavné závery našej piatej medzinárodnej konferencie: Striedavá starostlivosť je životaschopné usporiadanie rodiny po rozvode, ktoré je optimálne pre rozvoj a blaho dieťaťa, a to aj pre deti rodičov vo veľkom konflikte. Striedavá starostlivosť slúži ako zábrana proti prvému výskytu násilia v rodine, a preto podporujeme vyvrátiteľné uprednostnenie striedavej starostlivosti v sporných prípadoch starostlivosti o dieťa a obhajujeme striedavú starostlivosť ako základ reformy rodinného práva. Zároveň existuje konsenzus, že striedavá starostlivosť je optimálnym riešením pre väčšinu detí a rodín, vrátane rodín s vysokým konfliktom, ale nie v prípadoch preukázaného násilia v rodine a zneužívania detí. Podporujeme tak vyvrátiteľnú právnu prezumpciu proti striedavej starostlivosti v prípadoch násilia v rodine.

8. Existuje konsenzus, že riešenie problému násilia v rodine v prípadoch rozchodu a rozvodu a riešenie zavrhnutia rodiča po rozchode a rozvode sa navzájom nevylučujú. Uznanie zavrhnutia rodiča ako formy násilia v rodine je súčasťou našej kolektívnej zodpovednosti za riešenie všetkých foriem násilia v rodine. Všetky pokusy o polarizáciu potreby riešiť zavrhnutie rodiča na jednej strane a iné formy násilia v rodine na strane druhej vystavujú deti a členov rodiny riziku.

9. Formálna a neformálna sociálna podpora je životne dôležitá nielen pre blaho detí, rodičov a širších rodín, ktoré prechádzajú rozchodom a rozvodom, ale aj pre úspech striedavej starostlivosti. Úlohu sociálneho kapitálu v pomoci deťom a rodinám pri ich prechode do striedavej starostlivosti nemožno podceňovať.

Závery konferencie 2023 v Aténach na stiahnutie - po anglicky