Vystúpenie advokátky Marylin York na TEDx University of Nevada

Advokátka Marilyn York vlastní právnickú kanceláriu pre práva mužov v Rene, štát Nevada, ktorú založila v roku 2001. Spolu so svojimi deviatimi zamestnankyňami sa zameriavajú na zastupovanie mužov z dvoch dôvodov:
1. ako vysvetľuje jej prednáška, otcovia sú pri výchove a vývoji svojich detí kľúčoví a
2. otcovia sú znevýhodneným rodičom na rodinnom súde a v spoločnosti a hoci sa zlepšujú zákony, štatistika nie.

V súčasnosti v Amerike vyrastá viac ako 17 000 000 detí bez ich otcov a každý rok tento počet rastie. Podľa Centra pre kontrolu chorôb deti z domácností bez otcov tvoria 90% detí bez domova a na úteku; 71% ľudí, ktorí predčasne ukončili školskú dochádzku a 63% samovrážd mladých ľudí. Vypočujte si tento príhovor, aby ste zistili, ako môžete pomôcť 17 000 000 detí bez otcov v Amerike vyhnúť sa týmto osudom!

Marilyn D. York je advokátkou pre práva mužov pri rozvode, s licenciou v Kalifornii od roku 1998 a v Nevade od roku 1999, kde je certifikovanou špecialistkou na rodinné právo. Od roku 2001 vlastní Marilyn svoju právnickú firmu v Rene v Nevade, kde ona a jej 9 zamestnankýň zastupujú špecificky mužov v rozvodových a rodinných sporoch. Marilyn si vybrala kariéru kvôli svojej vášni pre deti a pre vzťahy, ale predovšetkým je motivovaná pomocou chudobným. Aj keď sa zákony pre mužov zlepšujú, nie všetky zákony sú ešte rodovo rovné a interpretácia a presadzovanie tých, ktoré sú, musia ešte prejsť dlhou cestou. Napriek tomu, že sa Marilyn zameriava na zastupovanie mužov, má hlboký súcit aj so ženami v núdzi. Marilyn nezabúda, že ženy zostávajú znevýhodnené mimo rodinného súdu. Má funkciu predsedníčky predstavenstva miestneho programu bývania pre mladé ženy bez domova, projektu Nevada Youth Empowerment Project alebo NYEP. Táto prednáška sa uskutočnila na podujatí TEDx pomocou konferenčného formátu TED, ale zorganizovala ju nezávisle miestna komunita. Viac informácií nájdete na stránke https://www.ted.com/tedx

Prednášku v angličtine a s titulkami si môžete pozrieť na

https://www.youtube.com/watch?v=RlSwsE22nX0

Preklad prednášky do slovenčiny:

Mám šesť rokov a nedokážem myslieť na iné, len ako získať ružovú Barbie Corvette. Potrebujem ešte päť dolárov. Našťastie, práve je Veľká noc a viem, že môj otec vždy schoval jedno vajíčko k hľadaniu v hodnote 5 dolárov. Avšak viem, že najlepšie vajíčko je najťažšie nájsť.

Tento rok som pripravená. Netrvalo dlho a uvidela som ho. Priamo uprostred tiahla mojej hojdačky zo sladkých sedemdesiatych rokov. Poznáte tú, ktorá sa húpe až dohora. Naťahujem sa na rebríku s pravítkom, ktoré som lepiacou páskou prilepila na rukoväť metly. Zachytila som vajce koncom a potiahla som. Letí na druhú stranu a v momente, keď padá na zem, čakám nad ním podobne ako čakajúci otec. Vajce sa rozbitím otvorilo a vo vnútri je úplný opak mojej veľkej ceny. Namiesto nej z vajca vypadáva perfektne tvarovaný psí trus.
Spúšťam hlasnú hystériu a môj otec v tej chvíli vybuchuje smiechom. Tak rýchlo, ako môžem, bežím do svojej izby, ale on je hneď za mnou. Čas na jeden z jeho príhovorov.
„Zlatko, bolo jasné, že už si sa naučila dôležitú lekciu života. Čím ťažšie pracuješ, tým lepšiu máš výplatu. Takže bol čas, aby si sa naučila ďalšiu cennú lekciu. Niekedy, bez ohľadu na to, ako tvrdo pracuješ, jednoducho skončíš s hovnom.“
A kto by ma mal vo veku 6 rokov lepšie učiť spravodlivosť, cez tvrdo a priamo zasahujúcu, bolestivú životnú lekciu, ako môj otec?

Som rozvodová právnička. Mám viac ako 20 ročnú prax. Začala som v Los Angeles, ale od roku 2001 mám svoju firmu v Nevade. Moja firma má osobitnú špecializáciu - práva mužov. Mojich deväť zamestnankýň a ja zastupujeme len mužov v rozvodových a poručníckych sporoch. A hádajte, kto riadi obchodnú činnosť mojej advokátskej kancelárie? Môj otec. V mojej praxi sme zastupovali viac ako 2 000 mužov, z ktorých 650 boli otcovia.
Moja odbornosť pochádza nielen z mojej kariéry, ale rovnako z môjho osobného života. Som matka. Moje deti majú 23, 15, 12 a sotva 3 roky. Pochádzajú od 2 rôznych matiek a 3 rôznych otcov. Šľapka.
Dovoľte mi vysvetliť to. Dovoľte mi vysvetliť to. Pomáhala som svojmu bývalému manželovi vychovávať nášho 23-ročného syna, ktorého som neporodila, od 5. roku života. Striedavo sa starám o svoju 15-ročnú dcéru s rovnakým otcom. Môj dvanásťročný syn bohužiaľ prišiel o svojho otca kvôli samovražde, keď mal iba sedem rokov, a môj trojročný syn je vychovávaný doma svojim otcom a mnou. Doslova žijem svoju prácu každý deň.
Takže, čo ma 20 rokov zastupovania mužov v rodinnom práve a zároveň žitie mojej vlastnej reality show ako manželky, matky a dcéry naučilo o otcovstve?

Dovoľte mi, prosím, začať s druhou vecou, ktorú som sa dozvedela o otcovstve. Muži postupujú inak ako ženy - veľké prekvapenie. Ich vplyv je však rozhodujúci pri vývoji ich detí. Viete o nejakej mame vo svete, ktorá by dala psí trus do veľkonočného vajíčka?
OK, možno je to dobrá vec. Dovoľte mi lepšie preukázať tento bod z mojich právnych skúseností. Keď sa môj klient-otec pripravuje na súd, pripravujem ho na tento druh výsluchu. Kto je lekár vášho dieťaťa? Zubár? Aké je meno riaditeľa školy alebo učiteľa dieťaťa? Aké hodnotenie dostalo naposledy? Deväť z desiatich nevedelo zodpovedať väčšinu týchto otázok.Vážne! Znamená to, že sa o svoje deti nezaujímajú a nemilujú ich? Stavím sa, že vás to núti rozmýšľať, ale prosím, vyčkajte sa svojim úsudkom.
Tu sú otázky, na ktoré moji klienti-otcovia dokážu ľahko odpovedať. Keby bol váš syn superhrdina, akou mocou by disponoval? Akých príšer sa vaše deti obávajú? Ako vysoko sa odváži vaša dcéra húpať v hojdačke? Čo dokáže spôsobiť vášmu synovi pocit prehry?
Napriek tomu, podľa mojich skúseností, krížové vypočúvanie stoviek matiek a rodinného súdu, to sú tie otázky pre nich.

Väčšina z nás vie, že materstvo so sebou prináša šiesty zmysel a nevyslovené puto k našim deťom. Ale čo otcovia? Dokonca aj samotní otcovia sa cítia neisto v tejto veci. Po zastupovaní 650 otcov môžem spočítať na jednej ruke tých, ktorí sa cítili bezpečne vo svojej inštinktívnej úlohe byť dôležitým pre svoje deti.
Čo je zaujímavé, moje neoficiálne právne skúsenosti naznačujú inak. Za 20 rokov praxe som mala u viac ako sto mužov test otcovstva, ako napr. Jerry Springer. Vážne, viete, koľko sa mýlilo pri predpovedaní ich biologického vzťahu k dieťaťu? Dvaja. To ma šokovalo a naučilo ma moju tretiu lekciu. Aj otec má genetické puto a inštinkt k svojim deťom od narodenia.

Zabudnite na chvíľu kde ste, vážne a zavrite oči. Chcela by som vás požiadať, aby ste cítili. Premýšľajte o svojom detstve. Predstavte si svojho otca, jeho usmievavé oči, silné ruky. Tu je hlboký hlas. Čo sa vám páčilo na vašom otcovi?  Hádzal vás vysoko do vzduchu? Učil vás jazdiť na bicykli? Niesol vás domov, keď ste sa zranili? Povzbudil vás, keď ste sa to snažili vzdať? Aké to bolo mať otca? Bezpečné? Zábavné? Súperivé?
Teraz sa vráťte do svojich spomienok a vymažte otca zo všetkých scén. Takto vyzerá detstvo ďalších 40% ľudí.
Len necelá polovica ľudí, ktorí ma počúvali, vrátane môjho vlastného 12-ročného syna, sa cítila smutná, nahnevaná alebo prázdna, počas vrcholu vašej radosti v hre, ktorú som rozbehla, že? Takmer dve z každých päť detí v Amerike vyrastajú bez svojich otcov alebo sedemnásť miliónov podľa sčítania ľudu v roku 2016. Iné zdroje odhadujú až 30 miliónov.

V roku 2011 som sa pripojila k predstavenstvu miestnej charitatívnej organizácie Nevada Youth Empowerment Project alebo NYEP. NYEP je program bývania pre dievčatá bez domova vo veku 18 až 24 rokov. Ako predsedníčka predstavenstva malej charity som sa do nej v priebehu rokov úzko zapojila a zoznámila sa s dievčatami a ich tragickými príbehmi. Našim programom prešli stovky dievčat bez domova. Ich zázemie a to, čím prežili, by vás prenasledovalo. Viete akú jednu vec majú všetky tieto dievčatá spoločné? Všetky pochádzajú z domácností bez otcov.
Je smutné, že tieto dievčatá nie sú výnimkou. Sú pravidlom. Moja štvrtá lekcia o otcovstve pochádzala z údajov. Podľa Centra pre kontrolu chorôb deti vyrastajúce bez otcov tvoria 90% detí bez domova a na úteku, 71% tých, ktorí predčasne ukončili školskú dochádzku, a 63% samovrážd mladých ľudí.

Zatiaľ čo ma počúvate, iste sa čudujete - ​​čo robí otcov tak zásadným?
Úprimne povedané, odpoveď je zložitá a lepšie vysvetlená psychológmi.
Čo môžem povedať ja, že údaje jednoznačne hovoria, že otcovia sú životne dôležití. A napriek tomu máme zákony a spoločnosť podceňujúcu ich dôležitosť, čo im sťažuje prítomnosť v životoch ich detí.
Dokonca aj otcovia podceňujú svoju vlastnú hodnotu. Viem, že tieto údaje rozčuľujú veľa matiek, vrátane mňa. Obhajovanie otcov však nie je o znižovaní úlohy matiek. Aj keď si deti zaslúžia oboch rodičov, kedykoľvek je to možné, táto kríza je špecifická pre otcov. Výskyt detí bez otcov je epidemický. Účinky sú katastrofické a príčiny sú špecifické pre mužský rod.

Pred takmer 30 rokmi nám popredný detský psychológ Michael Lamb pripomenul: Otcovia sú zabudnutými prispievateľmi k vývoju detí. Vedci zistili, že deti s otcovskou výchovou majú lepšie kognitívne a motorické zručnosti, lepšie fyzické a duševné zdravie, sú úspešnejšie pri riešení problémov a sú sebavedomejšie, zvedavejšie a empatickejšie. Je smutné, že tieto údaje máme už 30 rokov a výchova bez otcov rastie aj v tomto období.

Hlavnými prispievateľmi k výchove bez otcov sú rozvody a pôrody mimo manželstva. Každých 13 sekúnd sa niekto v Amerike rozvedie. To predstavuje takmer 2,5 milióna rozvodov ročne. Mám šťastie.
V USA sa v súčasnosti každý rok narodí viac ako 40% alebo 1,5 milióna detí zosobášeným rodičom. A to ma privádza späť k prvej a najdôležitejšej veci, ktorú ma moja kariéra naučila o otcovstve: Rodinný súd je jedným z kritických miest, kde sú otcovia znevýhodnení a to zraňuje deti.
Z historického hľadiska sa táto preferencia matiek upevnila v doktríne krehkých rokov, ktorá zverila matkám starostlivosť o deti mladšie ako 4 roky. Táto doktrína sa používala až do 80. rokov. Ako sa zákon vyvíjal, návštevy otcov sa zlepšili, ale trvalo to roky, kým sa stal zákon konečne rovným pre obe pohlavia. V skutočnosti až v roku 2017 Nevada konečne prijala ako základ striedavú starostlivosť.
Keď som začala svoju prax až do obdobia 10 rokov dozadu, to najlepšie, čo moji klienti mohli očakávať, bol každý druhý víkend a možno aj večera v inom týždni.
Aj keď sa dosiahol výrazný pokrok, stále sa vyskytuje toto dlhodobé zaujatie voči otcom. Pri výkone poručníckych rozsudkov, v rozhodnutiach o výživnom na dieťa a aj pri strate otcovstva.
Stále rastie počet detí vyrastajúcich bez oteckov. Medzi rokmi 1960 a 2016 sa podiel detí vyrastajúcich s matkami takmer strojnásobil z 8 na 23%.

Zákony o otcovstve zúfalo potrebujú viac reforiem na ochranu štyridsať percent detí, ktoré sa každý rok narodia v manželskom zväzku v USA. Práve teraz, keď už bolo rozhodnuté o starostlivosti, je nezákonné premiestniť dieťa od otca, zvyčajne ide o zločin. Vo všetkých 50 štátoch je však absolútne legálne, aby žena utajila svoje tehotenstvo, nedala otcovo meno do rodného listu a nikdy mu nepovedala, že vlastne má dieťa. Toto nie je únos? Rovnako hrozné je, že žena môže vedome uviesť nesprávneho otca v rodnom liste dieťaťa, aby ho v krátkom čase podviedla. V mnohých štátoch sa neskôr chybný muž stane zákonným otcom dieťaťa navždy. Vzniknú mu povinnosti k dieťaťu, ktoré nie je jeho, a toto dieťa prišlo o svojho zákonného otca s malým alebo žiadnym postihom.
Toto je zrada toho najhoršieho druhu. Zákon to nielenže umožňuje, ale vytvára na to aj príležitosť. Toto vieme.

KAŽDÝ ÚDAJ, KTORÝ MÁME, NÁM HOVORÍ: DETI POTREBUJÚ SVOJICH OTCOV.
Zákon, jeho uplatňovanie a spoločnosť všeobecne chápu potrebu otcov. Zákon sa zlepšuje, ale štatistika nie.

Čo teda môžete urobiť? Všetci sme tvorcami zmien.
Ak ste otec, vynakladajte úsilie - robte všetko, čo môžete, aby ste boli v každodennom živote vašich detí.
Ak ste matka, povzbudzujte a uľahčujte vzťah medzi vašimi deťmi a ich otcom namiesto toho, aby ste sa snažili zasahovať alebo ovládať ho.
Ak ste dieťaťom, trávte čas so svojím otcom, žiadajte ho, aby ste niečo robili, pýtajte si radu a sprevádzanie.
Ak ste zamestnávateľom, poskytnite otcom, ktorých zamestnávate, možnosť zúčastňovať sa na podujatiach svojich detí, pomáhať na ich školách, starať sa o ne počas choroby.
Ak pracujete v právnej oblasti, pomôžte nám ďalej napredovať, meňte zákony a ubezpečte sa, že sú v platnosti na ochranu otcov a ich detí.
Dôležitosť tohto úsilia nie je možné prehnať. Závisí od toho osud takmer polovice amerických detí .

Skončiť by som chcela výzvou, aby ste urobili jednu poslednú vec. Postavte sa, prosím, ak môžete, alebo zdvihnite ruku, myslím to vážne, prosím, ak ste vyrastali bez otca, vychovávali alebo vychovávate dieťa bez otca alebo ste otcom, ktorý bol oddelený od vášho dieťaťa.
Teraz sa rozhliadnite. Ľudia skutočne postihnutí chýbajúcim otcom. Skutočne, pozrite sa.
Tí z vás, ktorí stoja a majú zdvihnuté ruky, nie sú čísla. Ste skutoční žijúci a cítiaci ľudia. Vy ste deti zjazvené chýbajúcim otcom.

Teraz vám poviem, kto sa nemôže postaviť:
- 1000 detí bez otca, ktoré boli zavraždené minulý rok
- 3000 detí bez otca, ktoré zomreli na drogy
- 3200 detí bez otca, ktoré spáchali samovraždu minulý rok a
- 14000 detí bez otca, ktoré boli uväznené.

VŠETCI, prosím, STOJTE PRI NICH A UROBTE VŠETKO ČO MÔŽETE pre pomoc zvyšným 17 miliónom detí bez otca, aby sa vyhli takému osudu.
Ďakujem.

Z anglického originálu preložil Bohuslav Lenghardt